Comunicatul de presă nr. 1

comunicat 1

O intervenție minim invazivă a fost realizată, în premieră națională, in data de 04.05.2023, în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Echipa pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au salvat viața unui bărbat în vârstă de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl mai avea.

Echipa coordonată de dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională, a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, dar care în țara noastră se află încă la început de drum. Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter transcutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral.

„Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul aparat de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare”, a declarat managerul SCJU Cluj, prof.dr. Claudia Gherman.

Aparatul de crioablatie cu azot lichid „PROSENSE” este produs de Compania ICE CURE din ISRAEL si este distribuit in Romania de firma: DANSON SRL.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart

Lista ta este momentan goală.

Trimite lista